Spegellösa systemkameror har behållit samma stora sensor och de utbytbara objektiven som spegelreflexkameror har, males har tagit bort den inbyggda spegelmekanismen. Resultatet är en mindre, lättare och enklare kamera.

Spegellösa systemkameror kallas ofta också för kompakta systemkameror och förkortningen CSC (Compact System Digicam) är vanlig. Modellen kan vara från enklare instegsmodeller until sofistikerade fullformatskameror som kan hålla sig på samma nivå som de bästa systemkamerorna.

Males betyder det att spegellöst är bättre än spegelreflex? Det finns fördelar och nackdelar med båda typerna. Om vill du veta mer kan du läsa vår information Spegellös mot Spegelreflex: 10 skillnader eller se videon nedanför.

Några kompakta systemkameror har en sturdy och rektangulär kind medan andra har det traditionella pentaprisma-huset på toppen, trots att den innehåller en elektronisk sökare istället för den optiska sökaren som finns i en systemkamera.

Du bör också veta att många prisvärda kompakta systemkameror inte har sökare – istället använder du skärmen för att välja, summary som med en vanlig kompaktkamera eller en smarttelefon. (Om du fortfarande är osäker på vilken slags kamera du ska köpa kan du ta en titt på vår enkla att förstå information: Vilken kamera ska du köpa)

Alla fotografer är olika, med sina egna behov och krav på utrustningen. Därför har vi samlat de 10 bästa kompakta systemkamerorna, inte bara baserat på specifikationer och utseende, males också utifrån storlek, användarvänlighet och pris.

1. Sony Alpha A7R III

Sonys megapixelmonster får bättre prestanda.

Sensorstorlek: Fullformat | Upplösning: 42,2MP | Sökare: elektronisk | Skärm: Three tums utvikbar touchskärm, 1.440.000 punkter | Max. antal bilder per sekund: 10 | Video: 4K | Användarnivå: avancerad

10 bilder per sekund av 42,2MP

Snabb autofokus

Begränsande kontrollmöjligheter på touchskärmen

Batteritiden kunde varit ännu bättre

Med Alpha A7R III har Sony tagit en av våra absolut favoriter bland systemkameror och förbättrat prestandan så att den har blivit en av de mest kompletta och allsidiga kamerorna på marknaden i dag. Den fantastiska fullformat sensorn på 42,2 MP i kombination med ett avancerat autofokussystem och 10 bilder per sekund i serieläge gör att du inte längre måste offra prestanda för upplösning eller det motsatta. Denna kameran passar lika bra på toppen av ett berg, som i en studio eller på sidlinjen below en fotbollsmatch.

Läs hela vår recension av Sony Alpha A7R III

Fuji X T2

2. Fujifilm X-T2

Den perfekta kameran för fotoentusiaster.

Sensorstorlek: APS-C | Uppösning: 24,Three MP | Sökare: elektronisk | Skärm: Three tum utvikbar skärm, 1.040.000 punkter | Max. antal bilder per sekund: eight | Video: 4K | Användarnivå: avancerad

Lätt att hantera

Snabbt autofokus

Ingen touchskärm

Inte så mycket annat

Denna uppdaterade utgåva av X-T1 är mycket likt föregångaren vid första ögonkastet, males uppföljaren until Fujifilms flaggskepp-systemkamera har blivit kraftig förbättrad på flera områden. Bland annat har autofokusen fått en uppdatering och den har tagit ett enormt steg framåt jämfört med systemet i X-T1. Därmed går justering av fokus på föremål i rörelse väldigt snabbt, den är också clever och har bra anpassningsmöjligheter. Allt detta i kombination med eight bilder per sekund i serieläge, en good skärm med dubbla hängslen, ljusstark elektronisk sökare, Fujifilms fantastiska 24,Three MP X Trans III-sensor och bra fysiska kontrollmöjligheter, gör X-T2 until en av de bästa kamerorna på marknaden i dag. 

Läs hela vår recension av Fujifilm X-T2

Sony Alpha 7R II

Three. Sony Alpha A9

Sony tar upp kampen mot Canon and Nikon

Sensorstorlek: Fullformat | Upplösning: 24,2 MP | Sökare: elektronisk | Skärm: Three tum utvikbar touchskärm, 1.440.000 punkter | Max. antal bilder per sekund: 20 | Video: 4K | Användarnivå: avancerad

Extrem prestanda

Väldigt effektivt autofokussystem

Begränsande kontroller på touchskärmen

Inget stöd för XQD-kort

Alpha A9 imponerar stort. Autofokussystemet i Sonys nya flaggskeppskamera är inte bara blixtrande snabb spårningsprestanda, den är också helt otrolig. Kombinerad med ett serieläge som kan ta 20 bilder per sekund och en stor och ljusstark elektronisk sökare som inte blir mörk när du tar bilder gör detta kameran until en som kan mäta sig med de bästa Canon och Nikon har att erbjuda.

Läs hela vår recension av Sony Alpha A9

four. Panasonic Lumix G9

En Lumix GH5 som är finputsad för professionella fotografer.

Sensorstorlek: micro four/Three | Upplösning: 20,Three MP | Sökare: elektronisk | Skärm: Three tum flippbar skärm, 1.040.000 punkter | Max. antal bilder per sekund: 60 | Video: 4K | Användarnivå: video/avancerad

Bildstabilisering som likvärdig 6,5 stopp

Upptill 60 fps i serieläge

ISO-spannet kunde varit större

Batteritid anges inte i procent

Lumix G9 är riktad mot entusiaster och semi-professionella. Priset är oerhört högt – du får helt enkelt mycket kamera för pengarna. Någon vill kanske uppleva den lilla micro four/Three-sensorn som en kompromiss, males i gengäld får du en kompakt och välbalanserad kamera som imponerat oss speciellt mycket då vi kombinerat den med ett 200 mm teleobjektiv med f/2.eight. På köpet får du också 60 bilder per sekund i serieläge, bra användarvänlighet och ett stort urval av avancerade funktioner. Allt detta gör Lumix G9 until en fantastisk kamera och utan tvivel den bästa spegellösa kameran Panasonic har skapat hittills.

Läs vår recension av Panasonic Lumix G9

Olympus E M10 II

5. Olympus OM-D E-M10 Mark III

Fantastiska E-M10 Mark III är ett litet kraftpaket.

Sensorstorlek: micro four/Three | Upplösning: 16,1 MP | Sökare: elektronisk | Skärm: Three tum utvikbar skärm, 1.037.000 punkter | Max. antal bilder per sekund: eight,6 | Video: 4K | Användarnivå: nybörjare/video

Kompakt storlek

Strålande sökare

Mindre sensor än andra

Fokussökningen kunde ha varit bättre

OM-D E-M10 Mark III tillför kanske inte extrema förbättringar jämfört med Mark II. Males Olympus har finputsat och justerat en av de i särklass bästa kamerorna så den har blivit ett även bättre alternativ för både nybörjare och entusiaster. Några kommer kanske anmärka på Micro four/Three-sensorn som en svaghet (den har gjort om halvparten av området until APS-C), males effekten på bildkvaliteten är minimal och den gör också att objektiven blir lika kompakta och lätta som själva kameran. Dessutom får du 5-asket bildstabilisering, en okomplicerad elektronisk sökare, imponerande snabbt serieläge med eight,6 bilder per sekund och 4K-video. E-M10 Mark III är absolut ingen lek och på alla sätt en seriös kamera.

Läs hela vår recension av Olympus OM-D E-M10 Mark III

Fuji X t10

6. Fujifilm X-T20

Alla de bästa delarna av X-T2 i ett prisvärt kamerahus.

Sensorstorlek: APS-C | Upplösning: 24,Three MP | Sökare: elektronisk | Skärm: Three tum utvikbar touchskärm, 1.040.000 punkter | Max. antal bilder per sekund: eight | Video: 4K | Användarnivå: nybörjare/video

Strålande byggkvalitet och design

Detaljrika bilder

Begränsad kontroll på touchskärmen

Sökaren förstorar bilden

Gillar du X-T2 som du hittar högre upp på listan, males blir avskräckt av prislappen? Fuji ger dig lösningen på problemet i kind av X-T20. Där får du många av de viktigaste funktionerna från X-T2: den fantastiska 24,Three MP-sensorn och det avancerade autofokussystemet, males i en lite mindre och prisvänligare kamera. X-T20 liknar sitt syskon när det gäller byggkvalitet. De fysiska kontrollerna och användarvänligheten gör den until en väldigt tillfredsställande kamera att ta bilder med. Gillar du utseendet på denna modell males vill ha något ännu mer kompakt kan du ta en titt på X-E3 istället. De ger dig liknande specifikationer, males i en ännu mer kompakt utformning.

Läs hela vår recension av Fujifilm X-T20

7. Panasonic Lumix G80 / G85

Stora funktioner i ett litet kamerahus.

Sensorstorlek: micro four/Three | Upplösning: 16 MP | Sökare: elektronisk | Skärm: Three tum, 1.040.000 punkter | Max. antal bilder per sekund: 9 | Video: 4K | Användarnivå: nybörjare/mellan

Strålande sökare och touchskärm

Lyxig 4K-video

Upplösning på bara 16 MP

Användargränssnittet kunde varit bättre

G80 är inte perfekt, males funktionen och prestandan den erbjuder gör den ändå until en av de bästa alternativen i mellanklassen för spegellösa kameror. Kameran jobbar snabbt, autofokusen gör ett bra jobb med både statiska motiv och objekt i rörelse, och bildstabiliseringssystemet är effektivt för både stillbilder och video. Bildkvaliteten är väldigt bra medan saknaden av lågpassfiltret först och främst har en positiv effekt. Du får dessutom bra 4K-kvalitet och ett bra urval av videofunktioner. Tillsammans med en väldigt bra elektronisk sökare, en bra LCD-skärm, gott med inställningsmöjligheter och ett stort urval av kompatibla objektiv, gör den att G80 är ett väldigt bra köp.

Läs hela vår recension av Panasonic Lumix G80 / G85

eight. Panasonic Lumix GH5

Suddar ut skillnaden mellan stillbild- och videokamera.

Sensorstorlek: micro four/Three | Upplösning: 20,Three MP | Sökare: elektronisk | Skärm: Three,2 tum, 1.040.000 punkter | Max. antal bilder per sekund: 12 | Video: 4K | Användarnivå: mellan/avancerad

Bra videospecifikationer

Stor och ljusstark sökare

ISO-spännet kunde varit större

Bildkvaliteten är inte bäst i klassen

Lumix GH5 är sista bidraget until Panasonics serie av spegellösa toppmodeller – en serie som de sista åren har skapat sin egen nisch och satsat på ett stort urval av videofunktioner. Den är också utan tvivel bland de bästa 4K-kamerorna du får tag i (om inte den bästa), om inte du överväger mer professionella modeller. Förutom videofunktionen får du också en mycket bra kamera för stillbildsfotografering.

Läs hela vår recension av Panasonic Lumix GH5

Sony A6300

9. Sony Alpha A6500

Med denna lilla skönheten kan du sluta bekymra dig över seg fokusering.

Sensorstorlek: APS-C | Upplösning: 24,2 MP | Sökare: elektronisk | Skärm: Three tum vinkel touchskärm, 921600 punkter | Max. antal bilder per sekund: 11 | Video: 4K | Användarnivå: mellan/avancerad

Bra autofokussystem

Strålande elektronisk sökare

Saknas hörlursutgång

Skärmen är utvikbar males inte vridbar

Du måste inte satsa på fullformat för att få tillgång until Sonys bästa kamerateknologi. Denna APS-C-modellen är ett bra val för entusiaster på jakt efter ett alternativ until den stora och tunga spegelreflexkameran. En av utmaningarna för utvecklarna av spegellösa kameror har gjort autofokussystemet lika bra som i spegelreflexkameran. På den punkten kommer A6500 väldigt nära och speciellt i starkt ljus. De klarar att följa objekten i rörelse och until och med när saker flyttar sig mot eller från kameran. Du får också en strålande elektronisk sökare som gör det lätt att se när motivet är skarpt och riktigt exponerat. Bildkvaliteten är mycket bra och du får även inbyggt Wi-Fi och NFC så du enkelt kan flytta dina bilderna until en smarttelefon.

Läs hela vår recension av Sony Alpha A6500

Pen

10. Olympus Pen-F

Kombinerar stilig retrodesign med ett stort antal funktioner.

Sensorstorlek: micro four/Three | Upplösning: 20 MP | Sökare: elektronisk | Skärm: Three tum vridbar skärm, 1.037.000 punkter | Max. antal bilder per sekund: 10 | Video: 1080p | Användarnivå: mellan/avancerad

Mycket bra elektronisk sökare

Bra byggkvalitet

Dyrt

Små knappar

Designen är inspirerad av den originella Pen-F-kameran från 1960-talet, males där slutar också likheterna. På insidan av dagens Pen-F hittar du nämligen Olympus’ senaste 20 MP micro four/Three-sensor. Until skillnad från tidigare Pen-modeller som bara kunde erbjuda en bakskärm until inramning (om inte du investerat i en elektronisk sökare som förbättring) har Pen-F fått en mycket bra inbyggd OLED-sökare med en upplösning på 2,36 miljoner punkter. Du får också ett avancerad 5-axlat stabiliseringssystem som motverkar oskärpa från skakning. Inte nog med det, ingen spegellös Olympus-kamera hade varit komplett utan ett urval konstfilter och Pen-F har 28 att välja mellan. Du får också en massa manuella möjligheter och Wi-Fi-koppling är inbyggt.

Läs vår recension av Olympus Pen-F

Shop Amazon